Знаете ли, че...? Тези факти за Коледа ще ви изумят

Празникът заема важно място в нашия живот

25.12.2022 | 07:30 Редактор: Петя Кръстева
Знаете ли, че...? Тези факти за Коледа ще ви изумят

Независимо дали свързваме Коледа със семейната вечеря, елхата с подаръците, или пък почивните дни, безспорно тя заема важно място в нашия живот. Тя е начин да разпуснем - за няколко дни да не мислим за работните ангажименти и да можем да се насладим на дълги часове пред телевизора, въоръжени с порция пуканки и любим филм.

Предлагаме ви няколко интересни факта за Коледа, които едва ли сте чували досега.

Популярната коледна песен е била използвана като заплаха

В Америка слугите скандирали известната песен "We Wish You Merry Christmas", искайки алкохол от господарите си. Те заплашвали, че докато не получат това, което искат, няма да спрат да пеят тази песен.

Първата песен в Космоса

На 16 декември 1965 година песента "Jingle bells" става първата излъчена в Космоса. Въпреки че придобива популярност като неизменна част от Коледа, всъщност тя е написана през 1857 година за Деня на благодарността.

Защо украсяваме елха?

Според легенда във Витлеем живеел беден художник. Когато се родил Иисус, той не притежавал нищо, с което да го дари, заради което решил да му подари нещо по-различно. Той застанал пред яслите и прехвърлил няколко топки между ръцете си. Малкото бебе се усмихнало. Оттогава топките, с които украсяваме елхата, са не просто играчки, а символ на радостта и живота.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay